header banner
Default

Yüksek ve düşük sodyum seviyeleri ne anlama gelir?


Table of Contents

    Sodyum günlük hayatta tuz olarak ifade edilen mineraldir. Sofra tuzu iki mineralin bir kombinasyonudur. Bunlar sodyum ve klorürdür. Sodyum özellikle sinir sinyallerinin iletimi ve vücutta sıvı dengesinin sağlanmasında önemli bir rolü vardır. Şimdi, godyum yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

    SODYUM NEDİR?

    Vücut için en gerekli minerallerden biridir. Bilinen sodyum kaynağı ise sofralarda kullanılan tuzdur. Sinir sinyallerinin iletiminde, vücudun sıvı dengesinin sağlanmasında, kasların kasılmasında ve birçok farklı vücut fonksiyonunda sodyumun rolü vardır. İnsan için günlük sodyum ihtiyacı bir çay kaşığı tuz tarafından karşılanmaktadır. Kandaki normal sodyum aralığı 135-145 mEq/L’dir.

    SODYUM YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

    Bir litre kanda 145 milimol’den daha fazla olan seviye sodyum yüksekliği (hipernatremi) olarak tanımlanır. Vücudun kaybettiği suyun vücuda giren sudan daha fazla olduğu anlamına gelir.

    Sodyum yüksekliği belirtileri:

    - Susuzluk
    - Sersemlik ve kas hassasiyetleri
    - Nöbetler ve koma

    shutterstock_1145124851

    SODYUM DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

    Aşırı terleme ve su tüketimi sodyum düşüklüğüne neden olmaktadır. Bir litre kanda 130 milimol’den daha az olan seviye sodyum düşüklüğü (hiponatremi) olarak nitelendirilir. Vücuttaki toplam sodyum miktarının su miktarına oranla yetersiz olduğu anlamına gelir.

    Sodyum düşüklüğü belirtileri:

    - Halsizlik
    - Çabuk yorulma
    - Baş ağrısı
    - Mide bulantısı
    - Kusma
    - Huzursuzluk ve içsel sıkıntı hissi
    - İştahsızlık
    - Kaslarda zayıflık
    - Kas spazmları ve kramplar
    - Zihin bulanıklığı
    - Sinirlilik
    - Kas seğirmesi
    - Titreme

    [old_news_related_template title="FOL: Folik asit nedir? Folik asit eksikliği ne anlama gelir?" desc="Folik asit, suda çözünebilen bir B-9 vitamini formudur. Tüm genetik materyalin bir parçasını oluşturan nükleik asitin yapımında anahtar bir bileşendir. Peki folik asit eksikliği ne anlama gelir? Folik asit eksikliğinde belirtileri ve daha fazlası haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/folic-acid_16_9_1542346692.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/fol-folik-asit-nedir-folik-asit-eksikligi-ne-anlama-gelir-oub2-2740754/"]

    Sources


    Article information

    Author: Patricia Garcia

    Last Updated: 1703722082

    Views: 672

    Rating: 3.8 / 5 (74 voted)

    Reviews: 87% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Patricia Garcia

    Birthday: 2007-02-04

    Address: 5069 Kyle Shores, Martinhaven, IA 78106

    Phone: +4802581161459147

    Job: Librarian

    Hobby: Snowboarding, Card Collecting, Fishing, Archery, Pottery, Coin Collecting, Yoga

    Introduction: My name is Patricia Garcia, I am a cherished, welcoming, proficient, Open, rare, intrepid, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.